Veterani din două sucursale AMVVD prezenți la Concursul Naţional militar-sportiv patriotic „Cupa Eroilor”, de la Bălți

Estimated read time 5 min read

Sâmbătă, 22 februarie 2025, la invitația UNVRI, veterani din AMVVD Bacău și Iași (instructori ai Taberei de Vară de la Nemțișor) împreună cu vicepreședintele coordonator de zonă au fost prezenți la cea de-a XVII-a ediție a Concursului Naţional militar-sportiv patriotic „Cupa Eroilor”, de la Bălți.
Astfel, delegația formată din Nelu Maican (vicepreședinte AMVVD), Raul Simion(presedinte AMVVD Bacău), Cătălin Dobrea (președinte AMVVD Iași), Laurențiu Seghedin (vicepreședinte AMVVD Iași) și Gabriel Bejan (membru AMVVD Bacău) a participat la deschiderea oficială a concursului consacrat memoriei Eroilor căzuţi în războiul pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova alături de Comandantul General a Inspectoratului General de Carabinieri, reprezentanții Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova, Brigada Infanterie Motorizată „Moldova”, angajați ai BDS „Scorpion” a IGC , Inspectoratul de poliție Bălți și studenți ai Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, militari din cadrul Ministerului Apărării, recruți și tineret.

Evenimentul, organizat de către Uniunea Națională a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova, sucursala AMVVD Republica Moldova în comun cu Primăria municipiului Bălți, s-a oficalizat în fața Primăriei Bălți, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu depuneri de flori alocuțiuni ale gazdelor și invitaților, înmânare de diplome și plachete de apreciere, recunoștință .
Ceremonia a început cu un moment solemn, acompaniat de formația „FULGER”, urmat de tradiționala depunere de flori la Monumentul Voievodului Moldovei. Atmosfera a fost încărcată de emoție și respect, participanții păstrând vie amintirea eroilor căzuți la datorie în 1992, luptând împotriva gardiștilor transnistreni și soldaților ruși din armata a 14-a.


„Stimați camarazi! Distinși veterani de război, – idealul pentru care am luptat în 1992, –- este un proces al gândirii noastre zi de zi și nu poate fi schimbat fără de a ne implica în ritualul de comemorare a camarazilor noștri căzuți pe câmpul de luptă, dovada și compasiunea noastră de azi 22.02.2025, aici în inimă mun. Bălți, este pentru a transmite lumii întregi că noi veteranii pledăm pentru pace, urâm și condamnăm războiul și luptăm prin probele sportive cu denumirea ” Cupa Eroilor ” ediția XVII….Vă mulțumesc și cu Doamne ajută!…EROII NU POT FI UITAȚI… VEȘNICĂ AMINTIRE!”, a spus veteranul Alexandru Cimbriciuc (Uniunea Națională a Veteranilor de război, pentru Apărarea Integrității și Integrității Republicii Moldova 22.02.25 mun. Bălți)

Astfel, delegatia AMVVD a primit diplome din partea Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova și a primăriei municipiului Bălți iar președintele UNVRI, col. (rez.) Radu Prisac, și președintele UNVRI Bălți, col. (rez.) Iurie Neghină certificatul de recunoștință „pentru lupta continuă de păstrare a istoriei neamului și dragostea față de pământul strămoșesc” din partea Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) și a AMVVD.

Activitatea a continuat cu Marșul Păcii până la Complexul sportiv „Moldova”(mun. Bălți, str. Kiev 153) unde a urmat partea oficială de deschidere a evenimentului CUPA EROILOR- ediția a VII-a.

Acest concurs este desfășurat an de an și consacrat memoriei Eroilor căzuți în războiul pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Scopul concursului este promovarea valorilor, spiritului patriotic și cultura sportului în rândurile angajaților structurilor de forță și societate.

„Astăzi, la moment, la noi participă 18 echipe de tineret, 11 echipe a angajaților de forță a MAI și Ministerului Apărării, inclusiv și veteranii de război, sunt 12 echipe. Per total, noi avem 480 de oameni.”, adaugă Alexandru Lupașco, președintele Comitetului Organizatoric al Concursului Național militar-sportiv patriotic „Cupa Eroilor”.
Participanții s-au întrecut la probe precum ridicarea greutăților, mini-fotbal, tenis de masă, dame și șah, competițiile fiind concepute pentru a le pune la încercare rezistența, strategia și munca în echipă.

Printre câșrigători, carabinierii au obținut locul III la proba ridicarea greutăților individual și locul I la volei, iar Cupa Eroilor ediția XVII-a a fost înmânată echipei Inspectoratului General de Carabinieri.
Competiția s-a încheiat cu decernarea cupelor și diplomelor pentru cei mai buni sportivi și echipe. Totuși, pentru toți cei prezenți, adevărata victorie a fost unitatea și respectul față de trecut.

Amintim că, în războiul de la Nistru au participat peste 30.000 de persoane, iar 300 de militari și civili au murit și alții 3.500 au fost răniți.

Războiul din Transnistria, denumit uneori și Războiul ruso-moldovenesc, a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între R. Moldova și autoproclamata „Republica Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru, și orașul Bender aflat pe malul drept al aceluiași râu.

Conflictul militar a durat de la 2 martie până la 21 iulie 1992. Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republici Moldovenești Nistrene”, faza latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent.



Ți ar putea plăcea și

Mai multe de la autor

+ There are no comments

Add yours