Vineri, 11 august a.c., la ceremonia militară-religioasă de comemorare a ostașilor români dar și francezi, căzuți la datorie în lupta de pe Dealul Coșna în Războiul de Întregire Națională, numită și a treia bătălie de la Oituz, am fost alături de îndrăgitul instructor veteranul T.O. Raul Simion, președintele sucursalei AMVVD Bacău.
Ne-am pregătit dimineață și am rugat tații să ne ducă la festivitățile de pe Dealul Coșna. Eram nerăbdători de revederea cu cel ce pentru 7 zile ne-a fost intructor în tabăra de vară „Tinerii Veterani” de la Nemțișor, din Poiana Veseliei.
MERGEM LA EVENIMENT!!!
Ora 9,30. Am ajuns pe Coșna și-l căutam cu privirea pe instructor. Ufff, ce multă lume este! Oare ne vom întâlni? Se apropie de noi o doamnă să ne pună în piept câte o cocardă. Vedem că sunt două feluri și noi vrem neapărat cele cu A.M.V.V.D. În ajutorul nostru vine un domn. Daaaa, îl recunoaștem. Și dânsul a fost în tabăra noastră. Acolo, în tabăra „Tinerii Veterani”, a venit cu ceilalti doi instructori, veterani ai teatrelor de operații Cătălin Dobrea și Bogdan Candrea, de la A.M.V.V.D. Iași.
Cum îl cheamă, mmmm???
A, gata, ne-am amintit : Laurențiu Seghedin, și el veteran T.O. Este împreună cu un alt domn cu tricoul asociației pe el…. Ne face cunoștință și aflăm că este veteran rănit al teatrelor de operații, Marius Barbu – președintele sucursalei AMVVD Vrancea.
Oare unde-i iubitul nostru instructor? Nu a ajuns?
Ne facem curaj și-l întrebăm pe domnul instructor Laurențiu dacă l-a văzut. Imediat dă roată cu privirea și ni-l arată, dar il și strigă.
Ce schimbat este în uniforma militară. Aproape să nu-l recunoastem.
Se îndreaptă spre noi și ne întreabă, cu vocea inconfundabilă, în același stil cu care ne-a obișnuit, ce căutăm pe Dealul Coșna.
Îi spunem că am venit să ne întâlnim cu el la eveniment și să-i fim aproape ca niște camarazi adevărați, așa cum ne-a învățat. Vedem cum ne privește călduros și spune să ne facă cineva o fotografie.
Da, este bucuros că am venit!
După ce ne-am fotografiat, pleacă. Are multă treabă de rezolvat pentru că face parte din organizatori.
Uite, se întoarce și ne povestește ce va fi. Ne-a spus și un secret! Anul acesta, un parașutist va sări cu Drapelul asociației, cel mai mare drapel parașutat al unei asociații. Aflăm că are 140 mp.
Ne spune că are multă treabă și că-i pare rău că nu mai poate sta cu noi, dar nu pleacă până când nu ne face cunoștință cu cei trei invitați ai dânsului, veterani din Republica Moldova ce au luptat în războiul pentru independența țării lor. Aflăm că fac parte din Uniunea Națională a Războiului de Independență (UNVRI) … Cel care este rănit este chiar președintele UNVRI Bălți, colonelul Iurie Neghină.
Ei sunt reprezentanții UNVRI ce îl au ca președinte, la nivel național, pe ofițerul de poliție Radu Prisac . Și UNVRI este la fel de mare ca și AMVVD. Sunt cu multe filiale sau sucursale (n-am înțeles bine) la ei în țară.
Încep festivitățile … se intonează Imnul Național și luăm poziția de drepți cu mâna la inimă, așa cum am învățat în tabără. Trebuie să ne facem datoria de… „militari”. Doar nu degeaba am devenit fruntaș și caporal (onorific, e adevărat).
După aceea vorbesc organizatorii și invitații străini. Se depun coroane de flori la cele două cruci ridicate în memoria ostașilor ce au plătit cu viața în luptele de pe Dealul Coșna în Războiul de Întregire Națională, numită și a treia bătălie de la Oituz.
Se anunță că, „avioanele IAR-99 Șoim, elicopterele IAR 330 SOCAT aparținând Bazei 95 Aeriană vor survola zona și vor urma salturi cu parașuta, tip aripă, executate de militarii Batalionului 53 Comando ,,Smaranda Brăescu” din aeronava C-27 J Spartan, aparținând Bazei 90 Transport Aerian”. Așteptăm cu ochii pe cer, nerăbdători, să vedem Drapelul AMVVD.
Au apărut parașutiștii pe cer! Trei parcă au ceva care atârnă….
Cu cât se apropie de sol vedem că sunt trei parașutiști care au câte un drapel… Drapelul Național, Drapelul Batalionului 53 Comando ,,Smaranda Brăescu” și Drapelul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD). Plutesc în aer… Ce mare este Drapelul AMVVD!!!
Încercăm să mergem mai aproape de locul în care va ateriza. Acolo, îl zărim iar pe „dracul” de instructor… Din tabără știam că și dânsul a fost parașutist și a făcut parte din trupele de comando. A fost la Forțele pentru Operații Speciale.
Se duce spre parașutistul care a avut drapelul asociației și-l îmbrățișează. După aia dă mâna cu toți parașutiștii… Am fi vrut și noi, dar nu putem… Domnul instructor Raul este într-o zonă interzisă nouă.
Se termină festivitățile de pe Dealul Coșna și iubitul nostru instructor ne invită să mergem împreună la Primăria Pârgărești. Ajungem acolo și ne prezintă primarului Marius Gabriel Gheorghiță. Îi poveștește despre tabăra de vară în care am fost, ce am învățat și îl roagă să ne lase să participăm și noi în sala de festivități pentru o ultimă activitate pe ziua asta.
Ora 14.00 – trebuie să ne luăm la revedere, totul s-a terminat și ne întoarcem la casele noastre….
Noi, Tâmpu Adrian Ștefan și Leteanu Constantin Teodor am avut iar o zi de neuitat, o zi plină de satisfacție și mândrie că am reușit ca „tineri veterani”, cu gradele de fruntaș și caporal, să ne facem datoria de militari! ONOARE ȘI RESPECT!
P.S. Mulțumim, domnule comandant Mihai Sumănaru că ne-ați dat ocazia să cunoaștem veterani ai teatrelor de operații, miltari ce ne-au insuflat dragostea făță de neam, de valorile istorice ale României, ale armatei. „Am avut cei mai buni instructori!” sau vorba camaradei noastre, Ana Sofia Velichi (12 ani) : „O experiență de neuitat și oameni minunați!“
Până la revederea din tabăra de vară „Tinerii Veterani”, ediția aIII-a, de la anul, vă spunem: SĂ TRĂIȚI!
A consemnat pentru dumneavoastră, doi TINERI VETERANI
Bravo voua!